maanantai 18. huhtikuuta 2011

Hirsitalo on energiatehokas

Useimmat ymmärtävät nykyään säästää energiaa: tämän vuoksi ihmiset kilpailuttavat sähkönsä, ostavat ilmalämpöpumppuja ja suunnittelevat maalämmön käyttöönottoa. Kuitenkin energiatehokkuuden kannalta tärkeimmät ratkaisut tehdään jo taloa rakennettaessa. Hyvin rakennettu puutalo on usein myös energiatehokas ratkaisu.

Puutalo on energiatehokas ratkaisu



Energiatehokkuus edellyttää, että seinät, katto ja ikkunat on tehty kunnolla. Monen talon perusongelma piilee hatarissa seinissä: seinissä on liian vähän eristettä tai eristeet on asetettu väärin päin. Toisinaan eristeet on kokonaan unohdettu taloa rakennettaessa. Jos lisäksi höyrysulkumuovi tai ilmansulkupaperi on asennettu virheellisesti, pääsee kylmä ulkoilma lähes esteettä jäähdyttämään talon sisäverhousta.

Tästä seuraa myös muita hankaluuksia. Kun lämmin sisäilma pääsee kosketuksiin kylmien rakenteiden kanssa, tiivistyy vettä rakenteisiin. Tämä jatkuessaan johtaa helposti kosteusvaurioihin. Usein nämä ongelmat voidaan paikallistaa seinän läpivienteihin. Esimerkiksi pienet sähkö- ja antennipistorasioita varten tehdyt reiät ovat tyypillisiä virhekohtia.

Tiivistä reiät liimapaperilla



Rakenteen reiät ja raot on syytä teipata liimapaperilla. Liimapaperi sopii mainiosti vaikkapa lastulevyn repeämän paikkaamiseen. Jos rako on vähän suurempi, kannattaa ottaa avuksi vielä pellavarivettä. Sitä on hyvä tunkea seinän rakoihin vaikkapa ohuen voiveitsen avulla. Eristettä ei kannata kuitenkaan ahtaa liian tiiviiksi, sillä liian tiiviinä sen eristeominaisuudet heikkenevät.

Mineraalivilla on uudempi vaihtoehto eristeeksi. Se ei kuitenkaan ole yhtä perinteinen ratkaisu, minkä vuoksi vaikkapa hirsitalot on parempi tiivistää pellavariveen avulla. Jos kuitenkin päädyt mineraalivillan käyttöön, on sinun hyvä varustautua kunnolla: hengityssuoja, tiiviit vaatteet ja kunnolliset hanskat ovat tässä työssä ehdottoman tarpeellisia.

Jätä lisäeristys ammattilaisen tehtäväksi



Lisäeristämiseen liittyy aina kosteusvaurioiden riski. Tästä huolimatta yli puolet lisäeristystöistä tehdään suomalaisissa omakotitaloissa omin voimin. Tästä olisi syytä luopua: kosteusvaurion riskiä ei kannata missään nimessä ottaa. Eristystyöt on syytä jättää ammattilaisen hoidettavaksi -- tässä suhteessa urakka ei eroa esimerkiksi putkitöistä: kosteusvaurioiden välttämiseksi kannattaa putkitöihin aina palkata ammattitaitoinen putkimies.

Tee-se-itse-kansalle tämä on tietysti kauhistus. Jos et missään nimessä ole valmis palkkaamaan ammattilaista, tutustu edes rakentamista koskevaan kirjallisuuteen. Remonttioppaista löydät varmasti tietoa, jonka avulla vältät ainakin pahimmat karikot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti