torstai 24. helmikuuta 2011

Keitin eilen kahvia Moccamasterilla!

En ole mikään intohimoinen kahvinjuoja -- mutta arvostan aina hyvää kahvia. Olen myös kohtuullisen nirso, minulle ei kelpaa mikä tahansa musta liemi, jota kahviksi kutsutaan. Siksi olen tarkka myös kahvinkeittimen suhteen. Valitettavasti harvassa suomalaisessa kodissa saa puhtaalla kahvinkeittimellä keitettyä kunnollista tummapaahtoista kahvia.

Yllättävän monella työpaikalla kahviasia on retuperällä. Se ihmetyttää, sillä kahvinkeitin on Suomessa varmasti yksi toimistojen käytetyimmästä kapistuksista. Siksi kahvinkeitinten aateliin kuuluva Moccamaster kuuluu vähintään kymmenien tuhansien suomalaisten työpaikkojen keittiövarustukseen.

Moccamaster on myös monien yhdistysten käytössä. Itsekin kuulun useampaan yhdistykseen, joiden kokouksissa kahvi keitetään tällä mainiolla keittimellä. Eilenkin olin erään yhdistyksen kokouksessa kahvinkeittäjänä. Ilokseni löysin tälläkin kertaa kokouspaikalta mainion kahta kannua varten suunnitellun "tandem"-mallisen Moccamasterin.

Valitettavasti tälläkin kertaa sain aloittaa kahvinkeiton tiskiharjan ja pesuaineen kanssa. Edellinen "asiakas" oli unohtanut kannun pohjalle kupillisen kahvia -- näin ei saisi koskaan tehdä. Jos kahvinkeittimen sisuksiin pääsee vanhan kahvin värjäämää vettä, voit olla varma siitä että kahvinkeitin ei pysy kauaa puhtaana. Kuitenkin saat hyvää kahvia vain silloin, kun keität kahvin puhtaalla keittimellä, raikkaasta vedestä, hyvää vasta jauhettua kahvia käyttäen.

Kun olin pessyt kannun huolella, saatoin vihdoin siirtyä hyvällä omatunnolla itse kahvin pariin. Avasin uuden kahvipaketin, nuuhkaisin paketin sisältöä ja nautin hetken tuoreen kahvin ihastuttavasta tuoksusta. Ei se tietenkään vetänyt vertoja itse tummaksi paahdetuista pavuista jauhetun kahvin tuoksulle, mutta tällä kertaa oli tyydyttävä valmiiseen tunnetun suomalaisen paahtimon kahviin.

Mittasin kannuun kymmenen kuppia vettä. Kaadoin veden kahvinkeittimeen. Asetin suodattimen paikoilleen ja mittasin kymmenen mitallista kahvia. Katkaisimen napsautuksen jälkeen saattoi onnellinen odotus käynnistyä: kymmenen minuutin päästä kannu olisi täynnä tuoretta kahvia, ja kokousväki saisi saapua paikalle.

Kahden kannun Moccamaster on kätevä tällaisissa tilaisuuksissa, joissa kahvin kulutus on suurta. Ensimmäistä kannua voi pitää hyvin puolisen tuntia kuumana keittimessä, ja samalla voi keittää toisen kannullisen odottamaan. Näin ei pääse syntymään hetkiä, jolloin kymmenhenkisen kokouksen väki joutuisi odottelemaan tyhjän kupin kanssa.

Hiukan ennen seitsemää väkeä alkoi saapua kokoushuoneistoon -- ja hyvä kahvintuoksu tervehti tälläkin kertaa paikalle saapuneita yhdistysihmisiä. Kokous saattoi alkaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti