maanantai 28. helmikuuta 2011

Juhlatila vaikuttaa juhlan onnistumiseen

Arki tarvitsee vastapainokseen juhlaa, eikä juhla tuntuisi juhlalta ilman arkea. Sen vuoksi ihmiset ovat kaikissa kulttuuripiireissä ja kaikkina aikakausina rytmittäneet aikaansa juhlien avulla: juhlat jakavat elämän eri vaiheisiin, liittyvät vuoden etenemiseen ja auttavat ihmisten muodostamia yhteisöjä pysymään yhtenäisinä. Siksi juhla on tarpeellinen paitsi yksilön, myös yhteisön ja koko yhteiskunnan kannalta.

Juhlapaikka on valittava huolella, jotta juhla onnistuisi toivotulla tavalla. Eri juhlatilat ovat tunnelmaltaan erilaisia, minkä takia erilaiset juhlat vaativat erilaisen paikan -- tai ainakin tilan on oltava muuntautumiskykyinen, niin että erilaisten juhlien vaatimukset on helppo toteuttaa. Lienee selvää, että esimerkiksi ristiäiset ja hautajaiset ovat tunnelmaltaan kovin erilaisia. Yhtä lailla riehakkaat polttarit ja arvokkaat 50-vuotisjuhlat vaativat erilaista rekvisiittaa.

Helsingissä on lukuisia erilaisia juhlapaikkoja. Itse olen tutustunut niihin lähinnä kahdentyyppisissä juhlissa: häissä ja akateemiseen perinteeseen kuuluvissa karonkoissa. Molemmat ovat iloisia juhlia, ja niihin osallistuminen on aina ollut mieluisaa.

Vuosien varrella olenkin havainnut, että samat juhlatilat toistuvat vuodesta toiseen. Kun kaveripiirissä havaitaan, että tietty juhlatila sopii vaikkapa karonkan järjestämiseen, ei yleensä mene pitkään ennenkuin joku toinen päättää järjestää oman väitöskaronkkansa juuri tuossa samassa tilassa.

Onneksi riittävän usein ystävät löytävät uusia tiloja juhliensa järjestämiseen. Tutuiksi onkin tullut jo koko joukko erilaisia nuorisoseuran taloja, työväentaloja, erilaisten oppilaitosten juhlasaleja, kartanoita ja muita toinen toistaan viehätävmpiä taloja.

Toiset taas valitsevat juhlapaikakseen jonkun ravintolan. Tämä on tietysti järjestäjän kannalta helppo valinta. Valitettavasti silloin juhlan järjestämiskustannukset nousevat usein kovin korkeaksi: usealle kymmenelle hengelle järjestetty ravintolaillallinen "normaalien ruokajuomien" kerta tapaa tulla varsin hintavaksi.

Siksi useimmat pyrkivät järjestämään juhlansa tilassa, jonne on mahdollista joko järjestää itse ruokatarjoilu tai tilata tarjoilu joltakin catering-palvelulta. Kun juhlapaikka ei edellytä tietyn catering-palvelun käyttämistä, voi kilpailuttaminen laskea juhlan kustannuksia melkoisesti. Tämä kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon, kun olet valitsemassa juhlapaikkaa järjestämääsi tilaisuutta varten.

Tilanne on tietysti hiukan toinen, jos joku yritys on järjestämässä juhlatilaisuutta. Silloinkin kannattaa yrittää pitää kustannukset kurissa -- harva yrityksen omistaja haluaa ehdoin tahdoin nostaa edustuskuluja kovin korkeaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti